Brněnské letiště má za sebou úspěšnou sezónu s rekordním počtem destinací a vyhlíží „zimní“ lety za exotikou

Brno, 22. října 2024

Letní sezóna na LETIŠTI BRNO se pomalu chýlí ke konci a už teď lze říct, že se zařadí mezi úspěšné. Cestující si mohli vybírat z 33 destinací, což je vůbec nejvíce v historii letiště. Provoz se v Tuřanech nezastaví ani přes zimu, která bude nebývale rušná. Pravidelnou celoroční linku do Londýna doplní hned dvě exotické destinace – thajský Phuket a nově také Mauricius. Široká nabídka letů se odrazila i na počtu odbavených cestujících. Od začátku ledna do konce září jich bylo dohromady přes 682 tisíc, což je 10% nárůst oproti rekordnímu roku 2023.

„Moc nás těší, že lidé létají na dovolené z Brna více než kdykoliv předtím, což potvrzují velmi vysoká čísla odbavených cestujících. Máme radost, že stále rostoucí počet destinací dokáže jít této poptávce naproti. Za to také samozřejmě vděčíme dlouholeté spolupráci s cestovními kancelářemi i leteckými společnostmi, díky kterým se z Brna dnes létá do tří světadílů, uvedl Milan Kratina, předseda představenstva LETIŠTĚ BRNO a.s.

Mezi destinace s největším množstvím odbavených cestujících se tradičně zařadil Stansted v Londýně. Tuto pravidelnou linku ke konci září využilo 74 tisíc cestujících. V letním letovém řádu létá 6x týdně a v zimním 5x týdně. Mezi klasické dovolenkové destinace s největším počtem odbavených cestujících se řadí turecká Antalya, egyptská Marsa Alam a Hurghada a bulharský Burgas. Vysoké popularity se letos také těšila například španělská Mallorca a novinka letošní sezóny egyptská Marsa Matrouh u Středozemního moře. Mezi další nové destinace se řadí turecký Dalamán, Izmir a Comiso na Sicílii.

Začátkem listopadu poprvé na Mauricius

Od listopadu se navíc cestující mohou těšit na novou exotickou destinaci. 6. listopadu odletí první let na Mauricius v Indickém oceánu. Ten doplní další exotickou destinaci, thajský Phuket, která byla novinkou minulé zimní sezóny a šlo o vůbec první dálkový komerční let z brněnského letiště s cestujícími. Obě destinace budou s frekvencí 1x týdně obsluhované letadly Boeing 787-9 Dreamliner s kapacitou 359 osob.

Lety za exotikou přes zimu také doplní pravidelná linka do londýnského Stanstedu. Již v únoru se opět začne létat do dvou egyptských letovisek – Marsa Alam a Hurghada, přičemž s nástupem letního letového řádu (31.3.) postupně budou přibývat další dovolenkové destinace. Po zimní přestávce se také opět vrátí i pravidelná linka do italského Bergama provozována leteckou společností Ryanair.

Hranici 120 tisíc odbavených cestujících překonaly všechny letní měsíce

Co do počtu odbavených cestujících byl nejvytíženějším měsícem červenec, kdy bylo odbaveno 170 330 cestujících. Hranici 120 tisíc překonaly i další letní měsíce červen a srpen, přičemž září se s 119 tisící odbavenými cestujícími této hranici velmi přiblížilo. „Na hlavní sezónu se vždy pečlivě připravujeme a pro celý náš tým jde opravdu o perné měsíce, které bychom bez sezónních pracovníků nedokázali kapacitně vykrýt. V říjnu nastává útlum, kdy postupně končí provoz většiny dovolenkových destinací. Chtěl bych moc poděkovat celému našemu týmu, že jsme vše zvládli se ctí bez větších zádrhelů,“ uzavřel Jiří Filip, člen představenstva LETIŠTĚ BRNO a.s.

Kontakt pro média:
Karolina Gnědin